Digitaltryk og hvordan det virker
Af Steffen Andersen · 12. maj 2020
Digitaltryk er den mest brugte trykmetode da næsten alle almindelige printere bruger denne proces. Det skyldes at den kan trykke i næsten alle størrelser og passer perfekt til det meste hjemmeforbrug og forbrug på kontoret. Trykmetoden bliver også brugt af en del mindre trykkerier til flyers, plakater og andet almindeligt tryk arbejde. I denne artikel kommer vi til at gennemgå hvordan processen virker og sammenligne den med de andre trykmetoder.
Hvordan virker processen?
Digitaltryk metoden bruger ikke trykplader som alle andre trykmetoder, som betyder at opstartsomkostninger er næsten lig nul. Den digitaltryk metode kan blive brugt til en masse forskellige materialer såsom papir, skum og plastik. Der er to typer af digitale printere. Der er inkjet printere, som er den mest udbredte blandt trykkerier og virksomheder der arbejde med tryk, den anden metode er laserprintere.
Inkjet printere laver dit tryk ved at konstant droppe meget små blækdråber på materialet. Dråberne af blækket er ofte er mindre en et hårstrå, da det hjælper med at sikrer at der ikke kommet for meget blæk på trykket. Inkjet printere bruger CMYK-farver, så farverne kan bliver blandet direkte på genstanden som bliver trykt. Den mindre gode ting ved inkjet tryk er, at metoden ikke er særlig hurtigt i sammenligning med andre trykmetoder.
Laserprintere kombinere en laser mekanisme med elektromagnetisme som laver trykket. Så laseren kopierer grafikken eller billedet på et elektromagnetisk lærred, hvor tonerne er tilføjet via elektrisk ladede partikler. Den primære problem med toner er at det ikke kan gengive billeder og farver lige så præcist som ved brug af blæk. Dette er også en af grundene til hvorfor det ikke bliver brugt så hyppigt af trykkerier. Laserprintere er dog en del hurtigere end inkjet printere.
Der er cylindere som ruller papiret gennem tryk og farve processen hvorefter trykket vil blive varmet og kølet af lige efter. Det vil i slutningen så være klar til brug, lige som når du tager et styk færdigt printet papir fra printeren.
Hvad bliver det brugt til?
Digitaltryk er primært brugt til at trykke på papir og særligt reklameartikler lavet af papir såsom flyers, konvolutter også videre. Grunden til det ikke særligt hyppigt er brugt til at trykke på plastik og lignende materialer skyldes, at det bruger CMYK farver, og farverne skal blandes direkte på overfladen og det gør at kvaliteten af trykket vil være meget lav. Da digitaltryk ikke har nogle trykplader er opstartsomkostningerne meget lave, hvorfor det ofte kan trykke fra kun 1 stk. af. Dette er også grunden til at mange grunden til at mange industrier prøver at implementere trykmetoden for, at kunne tilbyde mindre mængder. Vi arbejder sammen med nogle papkrus producenter, som har implementeret denne trykmetode i deres forretning.
Digitaltryk vs offsettryk
Digitaltryk og offsettryk er de to primære metoder når det kommer til at trykke på papir. Da digitaltryk ikke bruger trykplader er det godt for lave oplag og hurtig produktion. Men offsettryk bruger trykplader og det er der forbundet nogle opstartsomkostninger med, men det gør også processen en del hurtigere og derfor bedre til store oplag. Offsettryk er en ret tilpasselig trykmetode og det kan både blive brugt med CMYK og Pantone farver og på andre genstanden end papir. Digitaltryk er en del mindre tilpasselig og kan kun bruges med CMYK farver. Lær mere omkring offsettryk processen lige her.
Digitaltryk vs tampon tryk
Digitaltryk og tampontryk er de to mest populære trykmetoder når det kommer til at trykke i små oplag. Det som adskiller de to trykmetoder er hvilken farveskala de kan bruge, og hvilke materialer de er gode til at trykke på. Digitaltryk kan kun bruge CMYK farver og bruges primært til at trykke på papir. Tampon tryk bruger Pantone farver og det trykker primært på konvekse overflade såsom plastik og metal. Vil du gå i dybden med tampontryk, så kan du læse mere om processen her.
Digitaltryk vs flexo tryk
Digitaltryk og flexografisk tryk minder ikke særlig meget om hinanden og trykmetoderne vil blive brugt til forskellige projekter. Digitaltryk er bedst til at trykke i små oplag og sørge for projektet bliver leveret hurtigt. Flexo tryk er perfekte til at trykke på overflade såsom plastik og metal, men trykpladerne som bliver brugt til flexo tryk er meget holdbar og det er derfor perfekt til store oplag. Digitaltryk bruger CMYK-farver og flexo tryk bruger primært Pantone farver, men det kan bruge CMYK-farver. Hvis du vil vide mere om flexografisk tryk, så har vi artiklen til dig.
Digitaltryk vs letterpress
Digitaltryk er den nyeste tryk teknologi og Letterpress er den ældste trykmetode, så selvom de begge primært bliver brugt til at trykke på papir er der en del forskelle. Letterpress tryk kan både bruge Pantone og CMYK-farver, men det bruger primært Pantone farver, og det er en meget manuel proces, som gør den ret dyr at bruge. Letterpress kan dog nemt anvendes på forskellige former af papir og særligt meget tykkere papir. Digitaltryk er dog en hurtigere og billigere trykmetode for papir produkter i små oplag. Vil du vide mere om letterpress, kan du læse med lige her.
Digitatryk vs rotogravure
Når man skal sammenligne rotogravure og digital tryk, er den store forskel at digital tryk er bedst til små oplag og rotogravure tryk er bedst til meget store oplag. Det skyldes at rotogravure bruger cylindere som trykplader, som kan bruges til mange millioner af tryk. Den anden ting er at rotogravure bruger primært Pantone farver. De bliver dog primært begge brugt til at trykke på papir materialer, men rotogravure kan dog også bruges til at trykke på tekstile overflade og mere luksuriøse materialer. Du kan læse mere om rotogravure tryk lige her.