fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

Rotogravure trykmetoden – Hvad er det?

Af Steffen Andersen · 13. maj 2020

Rotogravure trykmetoden er ikke en  særligt udbredt trykmetode og det skyldes primært de meget høje opstartsomkostninger, og processen for at lave trykpladerne er meget lang. Det betyder at leveringstiden af produkterne ved denne metode er ret lang. Rotogravure er dog den dominerende proces når det kommer til at producere luksuriøst tryk i store oplag. I denne artikel kommer vi til at dykke i dybden med rotogravure trykmetoden.

Hvad virker processen?

Rotogravure processen benytter sig ikke af trykplader, men i stedet bliver grafikken graveret ind i metal cylinderne direkte. Det gør at de metal cylindre overfører trykket direkte.

Grafikken bliver ætsede ind i overfladerne via syre. Disse syre laver mønsteret for designet og afhængig af dybden i mønstret bliver der tilføjet mer eller mindre farve i designet. Dybden af disse riller er således meget vigtige for, at designet bliver som ønsket. Dybden i mønstret i et tryk, kan sagtens variere, som betyder at rotogravure har meget nemt ved at lave et meget detaljeret tryk. Processen om at lave disse cylindre er meget lang, da de bliver graveret med syre skal de både rengøres grundigt og køle af en del tid før de kan bruges i produktionen. 

Der bliver bliver lavet en cylinder med designet til hver farver der skal i designet. Trykmetoden kan både bruge CMYK og Pantone farver i trykket, men trykmetoden bliver priomært brugt med Pantone farver. Cylindrene med trykker på bliver placeret direkte i blæk. For at sikrer der bliver trykt på andre områder end graveret område, så er der nogle knivblade, så skraber overskyende blæk fra. Dette er grunden til at dybden er så vigtigt for designet. 

Der er en cylinder på top af “gravure cylinderen”, cylinderen med trykket, som skubber genstanden igennem processen. Denne cylinder bliver kaldt for  “indtryk cylinderen”, da den holder processen kørende, og skubber genstanden videre til næste farve.

Hvad bliver den primært brugt til?

Rotogravure trykmetode bliver primært brugt til at trykke tapet, indpakningspapir eller andet som skal have et luksuriøst udtryk. Det kan dog også blive brugt til at trykke på labels, emballage og andre produkter som ønsker et mere detaljeret tryk. Vi arbejder ikke med noget producenter som bruger denne trykmetode. Helt generelt er trykmetoden dog ret fleksibel og kan bruges til at trykke på mange overflader, men grundet de stor opstartsomkostningerne er den ikke særlig udbredt. 

Rotogravure vs flexotryk

Både rotogravure vs felxotryk bliver primært brugt til at trykke i store oplag og de er begge nogle meget effektive trykmetoder. De bliver dog primært brugt i to forskellige industrier:

Rotogravure vs tampontryk

Hvor tampontryk er en af de mest brugte trykmetoder, er rotogravure en af de mindst brugte trykmetoder. Det er dog stadig vigtigt at kende forskellene:

Rotogravure vs offsettryk

Offsettryk er en af de mest udbredte trykmetoder når det kommer til at trykke på papir i større oplag, hvormod rotogravure ikke er lige så udbredt. Lad os tage et kig på forskellene og lighederne:

Rotogravure vs Letterpress

Dette er nok de to mindste anvendte trykmetoder af trykkerier og generelt. Med lad os tage et kig på forskellene og lighederne alligevel:

Rotogravure vs Digitaltryk

Rotogravure og digitaltryk bliver begge primært brugt til at trykke på papir, men der er ikke meget andet de har tilfælles. 

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på