fbpx
← Tilbage til bloggen

Alt du skal vide omkring tampon tryk

Af Steffen Andersen · 12. maj 2020

Tampon tryk er også bedre kendt som pad tryk, det er tryk metoden som primært bliver brugt til at trykke på konvekse overflade. Så det ofte bliver brugt til trykke på tastaturer, biler og andre objekter som ikke har et super komplekst design. Så i denne artikel kommer vi til at gå i dyben med tampontryk og hvodan det virker og hvad det primært bliver brugt til. 

Hvordan virker det?

Helt simpelt er tampon tryk en processen som putter et 2D billede på en 3D genstand. Processen virker ved at en silicon pude overfører blækken fra en trykplade til genstanden. Trykpladen kan både være lavet af stål eller nylon, men de bliver primært lavet af stål. Dette betyder at blækken er lagt direkte på trykpladerne og ikke på silikone puden, da trykpladen sørger for at der er nok blæk hele tiden, så kvaliteten er de samme i hvert tryk. 

Da trykpladerne er lavet af stål, bliver grafikken graveret ind i stålpladerne. Når designet er blevet graveret ind i trykpladen, sker der en rengøringsproces for at sikre, at der ikke bliver medført noget stålstøv med ind i designet. 

Før tryk processen kan starte, skal trykpladerne have påført blækket. Den eneste farveskala som tampontryk virker med er Pantone farver, da blækken bliver påført direkte fra trykpladerne til genstanden. Farverne kan derfor ikke bliver mixet på samme måde, som man gør med CMYK farver. Da farverne bliver tilføjet en ad gangen, så bliver blækket tilføjet direkte der hvor det er graveret på trykpladen.
Det afhænger af størrelsen på tampon tryk maskinen, men normalt når man bruger tampon tryk som trymetoden, kan man kun trykke op til 2 forskellige farver i designet. Det skyldes at jo flere farver der skal være i designet, jo mere kompleks og tidskrævende er det at lave trykpladerne.

Nu hvor trykpladerne er lavet, er den eneste ting der er tilbage er at overfører grafikken fra trykpladen til genstanden. Det er også den simpleste del af trykmetoden. Silikonepuden er lavet som en halv cylinder, og størrelsen af silikonepuden kan blive tilpasset til hvor stort genstanden er. Når der er styr på dette, så ruller man silikonepuden over trykpladen og derved overfør trykket ved at rulle henover område på genstanden. Da puden er lavet af silikone, kan den let tilpasses til mere rigide overflader. 

Hvad bliver det brugt til?

Tampon tryk er primært brugt til at trykke på konvekse overflade og overflader som ikke er nemme at trykke på. Når det kommer til emballage, bliver tampon tryk særligt brugt til plastikkrus, plastik æsker og meget andet plastik emballage. 

Det er dog ikke særlig ofte brugt til at trykke store mængder af et produkt, da det er en ret manuel process. Dette er grunden til at de producenter vi arbejder sammen med som bruger den proces, producere i små oplag. 

Tampon tryk vs flexo tryk

Tampon tryk og felxografisk (flexo tryk) er de mest brugte trykmetoder for tryk på konvekse og komplekse overflader, og de bliver særligt brugt til tryk på plastik. En af forskellene er at flexo tryk kan både bruge Pantone og CMYK-farver (Pantone bliver dog brugt mest), hvor tampon tryk kun kan bruge Pantone farver. Den anden ting er opsætningen af trykmetoderne, hvor tampon tryk er ret nemt at sætte op og god til små oplag. Så har flexo tryk ret høje opstartsomkostninger, men meget hurtigere og trykpladerne kan holde til at trykke på meget store oplag. Hvis du ønsker at vide mere omkring flexo tryk, så har gennemgået hele processen her. 

Tampon tryk vs offsettryk

Tampon tryk og offsettryk har ikke særligt meget tilfældes, og de bliver ofte brugt i forskellige tilfælde. Dette skyldes at tampon tryk er god til at trykke små oplag og trykke på mere komplekse overflader. Offsettryk er herimod dog primært brugt til at trykke på papir i større oplag. Grunden til at tampontryk er bedre til at trykke på konvekse overflade skyldes, at trykket påføres via denne silikonepude, hvormod offsettryk virker ved at genstanden skal gennem en gummipude og en anden cylinder der holder objektet. Den sidste primære forskel er at offsettryk kan både bruge CMYK og Pantone farver (CMYK bliver dog primært burgt), og tampon tryk kan kun bruge Pantone farver. Vil du vide mere om offsettryk? Så har vi en artikel om det her. 

Tampontryk vs letterpress

Tampontryk og letterpress tryk er begge metoder som sætter trykker på via en presmekanisme. Letterpress metoden er dog en meget manuel og den er ikke lige så god til at bruge på andre overflade end papir, som tampon tryk. Letterpress metoden er rigtig dårlig til store oplag, og bliver ofte brugt til mere specielle tryksager. Letterpress kan dog både bruge Pantone og CMYK farver, men det virker primært med CMYK farver. Vil du vide mere om letterpress?

Tampon tryk vs Rotogravure

Rotogravure trykmetoden er ikke en særligt velkendt trykmetode, og den bliver kun brugt til at trykke i meget høje oplag, da opstartsomkostningerne er meget høje. Trykpladerne brugt til rotogravure kan dog blive brugt mange millioner af gangen. Rotogravure bliver næsten også kun brugt til at trykke på papir og tekstile produkter. Begge trykmetoder bruger dog Panotne farver som deres standard farvesystem. Du kan lære mere om rotogravure tryk lige her. 

Tampon tryk vs digitaltryk

Digitaltryk og tampontryk er begge fantastisk tile at trykke i små oplag. Forskellen er dog at tampon tryk kun kan bruge Pantone farver og bliver brugt til at trykke på mere specielle overflader. Digitaltryk kan kun bruges med CMYK-farver og det bliver primært brugt til at trykke på papir. Du kan lære hvordan hele den digitale trykmetode virker her.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →