fbpx
← Tilbage til bloggen

Alt der er at vide omkring offsettryk

Af Steffen Andersen · 12. maj 2020

Offsettryk er en af de mest brugte trykmetoder og særligt når det kommer til tryk på papirartikler såsom magasiner, nyhedsaviser og papkrus. Grunden til at den er så udbredt skyldes at det er en meget effektiv proces, som kan trykke store mængder på meget kort tid. Så i denne artikel kommer vi til at gå i dybden med hvordan den virker og sammenligne det med de andre trykmetoder.

Hvordan virker det så?

Offsettryk er også kendt som offset litografi. Processen er faktisk ret simpel: Det virker ved at lave trykplader der indeholder billedet eller grafikken som du ønsker der skal trykkes. Trykpladerne er lavet af aluminium og de er så sat ind i offsettryk maskinerne. Grunden til at det refere til offset skyldes at det ikke er trykplader som overfører designet direkte til genstanden. Men blækket bliver i stedet for overført fra trykplader via en gummi cylinder. 

For at være sikker på at det kun er det grafisk område som bliver trykt, så har offsettryk maskinen et damp system som blødgøre det ikke grafiske område, så det ikke overfører blækket. Afhængig af hvor mange styks der skal trykkes, kan andre adjektiver be tilføjet for, at være sikker på at det ikke grafiske område ikke overfører blæk. 

Blækket bliver tilført genstanden en ad gangen, da en farve blæk bliver tilføjet i hver trykstation. Den standard offsettryk maskine har fire trykstation, da det så kan bruge farvesystemet, CMYK. Maskinerne kan dog også bruge Pantone farver ved offsettryk, jo flere trykstationerne maskinen har, jo flere Pantone farver kan der bliver tilføjet i trykket. 

I offsettryk maskinerne er det cylindere som binder det hele sammen. Det er den første og øverste cylinder som er den vigtigste, da det er også er den som holder trykpladen. Ved siden af denne er der en cylinder som holder en gummi-tæppe der overfører blækket over på genstanden. Det er også cylinderne som får genstanden til at bevæge sig fra trykstation til trykstation, så de forskellige farver kan blive tilføjet. 

Når genstanden er blevet trykt vil det kort blive opvarmet og så kølet ned for, at sikrer at trykket står knivskarpt.

Hvad bliver det brugt til?

Da offsettryk metoden er en nem og justérbar trykmetode ift. farveskalaer og hvad det kan trykke på, kan det blive brugt til nærmest alle formål. Vi arbejde med en masse producenter, som bruger denne trykmetode til både papkrus, plastikkrus og isbægre. Men som jeg sagde i begyndelse bliver den mest brugt til at trykke på aviser og magasiner. 

Offsettryk vs flexotryk

Offsettryk og flexografisk tryk har mange ligheder og mange af de samme fordele: God til store oplag, begge kan bruge Pantone og CMYK-farver (offset har som standard CMYK, Pantone har som standard Pantone farver), og trykket kommer i høj opløsning og de bliver begge brugt til tryk på emballage. 

De to primære forskelle er at: flexo tryk er bedre til at trykke på overflader såsom plastik og metal. Den anden forskel er at trykpladerne er en del billigere at lave ved offsettryk, og kan derfor starte i mindre oplag. 

Offsettryk vs digitaltryk

Offsettryk og digitaltryk er de mest brugt trykmetoder for papirprodukter. Da digitaltryk ikke bruger nogen trykplader er trykmetoden fantastisk til små oplag og lave test tryk, hvor mod offsettryk er en mere effektiv trykmetode som bruger trykplader og derfor bedre til større oplag. Digitaltryk er dog ikke særlig god til at trykke på andet end plastik, hvor mod offsettryk kan bruges til at trykke på plastik også. Offsettryk kan sagtens trykke med både CMYK og Pantone farver, hvor mod digitaltryk kun bruger CMYK-farver. Du kan læse mere omkring digitaltryk lige her. 

Offsettryk vs tampontryk

Tampontryk og offsettryk har en masse forskelle and de bliver ofte brugt til forskellige formål. Begge trykmetoder er dog brugt til at trykke fødevareemballage. Tampontryk er fantastisk til at trykke på komplekse overflader i mindre oplag, da trykmetoden er ret manuel og trykket bliver påført via en silikonepude. Herimod er opstartsomkostningerne for offsettryk en del højere, og det tager længere tid, men da det er en meget mere automatisk proces, er den god til at trykke store oplag. Tampontryk bruger Pantone farver, men offsettryk kan både bruge CMYK og Pantone farver. Gå mere i dybden med tampontryk lige her

Offsettryk vs rotogravure tryk

Rotogravure tryk er måske den mindst kendte trykmetode, men den bliver stadig brugt af nogle virksomheder som trykker høje mængder af luksuriøse papir produkter. Opstartsomkostningerne for rotogravure tryk er meget høje, da trykpladerne er lavet af cylindere. For at det kan betale sig at bruge denne trykmetode, skal man normalt trykke mange millioner af det samme tryk. Begge trykmetoder kan bruge CMYK og Pantone farver. Vi har lavet en gennemgang af rotogravure tryk lige her. 

Offsettryk vs letterpress tryk

Letterpress og offsettryk er faktisk en ret sjov kombination, da offsettryk er den mest brugte trykmetode af trykkerier, hvormod letterpress er nok den mindst brugte trykmetode. De bliver dog begge primært brugt til papir, og de kan begge både bruge CMYK og Pantone farver, men offset bruger som standard CMYK og letterpress bruger som standard Pantone farver. 

Offsettryk er godt til at trykke høje mængde, hvorimod letterpress er brugt til mere specielle projekter. Læs vores gennemgang af letterpress tryk her.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →