fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

De forskellige trykmetoder

Af Steffen Andersen · 15. maj 2020

At vide hvad der er op og ned når det er kommer til de forskellige trykmetoder er det ofte ret svært. Særligt når det kommer til at vide hvilke trykmetoder det giver mening, at benytte ved de forskellige materialer. Jeg vil kort gennemgå de forskellige trykmetoder og give dig nogle links til hvor du kan læse mere om processerne og fordelene ved de forskellige metoder. Så lad os komme i gang.

Offsettryk

Offsettryk er den mest brugte trykmetode når det kommer til at trykke på papiremballage og større antal papirprodukter. Offsettryk metoden virker via trykplader lavet af aluminum med grafikken på, og det er så en gummi cylinder der tager trykket fra trykpladerne og påfører det på genstanden. Dette er også grunden til at det hedder offsettryk. Metoden er meget fleksibel og nemt at tilpasse, så det kan både blive brugt med Pantone og CMYK farver, men det er primært CMYK farver som bliver brugt. Da trykmetoden bruger trykplader er der således også nogle opstartomkostninger, og der er derfor ofte nogle minimumsoplag og større mængder. Hvis du vil vide mere omkring offsettryk metoden, så har vi en artikel som beskriver hele processen. 

Digitaltryk 

Digitaltryk er den mest brugte trykmetode helt overordnet, da alle printere i hjemmet og på kontorer bruger digital-tryk. Grunden til at trykmetoden er udbredt skyldes at processen ikke bruger trykplader, og det derfor kan trykke uden noget som helst minimumsoplag. Så lige meget om du skal have printet et dokument eller et familiebillede er digitaltryk perfekt. Problemet med metoden er dog at den er ret langsom, og den er derfor ikke særlig god til at trykke større oplag. Så normalt bruger trykkerier digital tryk til små oplag ved hurtig levering og offsettryk for større oplag. Digitaltryk kan kun trykke på papir og bruger kun CMYK farver. Mangler du flere informationer om digitaltryk, så kan du læse om hele processen bag her. 

Tampon tryk

Tampon tryk bliver og så kaldt padtryk og metoden bliver særligt brugt til tryk på mere konvekse overflader såsom plastik, metal og andre rigide materialer. Vi arbejder med et par producenter som bruger det for at trykke på plastik emballage. Processen for at lave trykplader for tampon tryk er hurtigt og ret billig, hvorfor metoden mest bliver brugt til tryk af mindre oplag. Så hvis du bestiller plastikkrus eller andre reklameartikler i mindre oplag, er der en stor chance for at de er lavet med tampon tryk. Tampon trykmetoden er ikke særlig god til at bruge flere farver i trykket, hvorfor den kun viker med Pantone-farver. Du kan lære mere om tampon trykmetode lige her. 

Flexografisk tryk

Flexo tryk og tampon tryk er meget lig hinanden når det kommer til at trykke på konvekse overflader. Den primære forskel er dog at flexo tryk bliver brugt til at trykke i store oplag og det kan tilpasses de fleste overflader. Trykpladerne for flexo tryk er meget holdbare og kan ofte blive genbrugt mange gange, hvorfor de også er ret dyre at lave til at begynde med. Vi arbejder med et par producenter som bruger flexografisk  tryk for at trykke på større oplag af produkter såson sandwichpapir, papirsugerør og plastikkrus. Hvis du vil vide mere om den flexografiske trykmetoden, så gennemgår vi hele processen lige her. 

Letterpress trykmetode

Letterpress trykmetoden er den ældste trykmetode og den blev opfundet for at gøre det nemmere at kopiere at dokumenter, så det ikke skulle gøres med hånd. Metoden basere sig stadig på mange af de samme teknikker, som den gang den bliver lavet. Den fungere ved at der bliver lavet en trykplade med grafikken på og trykpladen derefter bliver presset direkte mod papiret. Dette er også grunden til at trykket bliver “deembossed” (Det betyder at trykket bliver presset ned i trykket), som giver et meget autentisk tryk. Letterpress er en meget manual og ineffektive trykmetode, og den bliver normalt kun brugt til hobby projekter eller meget specielle trykprojekter. Læs mere om metoden her

Rotogravure tryk

Rotogravure tryk er en trykmetoden som kun bliver brugt til tryk i meget høje mængder, og den bliver primært brugt på papir produkter, men den kan også bruges til tryk på tekstile produkter. Trykmetoden har nogle meget høje opstartsomkostninger, da trykpladerne bliver lavet som cylinder. Det gør dog at trykpladerne kan holde til mange millioner af tryk uden at skulle skiftes. De høje opstartsomkostninger gør også at trykindustrien ofte bruger offsettryk eller flexo tryk i stedet for. Trykmetoden bruger Pantone farver, da tryk-cylinderen er placeret direkte i blækken. Vil du lære mere om rotogravure tryk? Så kan du læse om hele processen her. 

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på