fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

Hvad gør hot-foil tryk så specielt?

Af Steffen Andersen · 15. maj 2020

Foiler på trykte produkter kan være en nem måde for at sørger for at dit emballage skiller sig ud. Det er særligt gældende når man bruger metaliske foiler, hvor du kan få et sølv og gyldent glow. Det er også den eneste teknik hvor du kan bruge “rigtige” guld og sølv metaller i dit design. Teknikken er særligt brugt til at skabe et mere luksuriøst udseende, så det kan blive brugt til fødselsdagskortet eller magasinet. Hot-foil er en ret ubredt tryk teknik, så du kan ofte få det på dine produkter, lige gyldigt hvad du ønsker at få trykt. I denne artikel kommer vi til at gennemgå hvordan teknikken virker.

Hvad er hot-foil tryk?

Så lad os starte med at få definition af hot-foil på plads. Hot-foil tryk kan også blive kaldt hot-foil stempling eller bare foil tryk. Det er en tryk teknik som bliver brugt til at skabe et særligt finish på overflade. Det kan blive brugt til at skabe en vifte af forskellige finishes såsom metalisk, mat eller blank. 

Hvordan virker processen?

Når det kommer til at lave hot-foil stempling er der to teknikker til at lave overflade med folie. Den mest udbredte teknik er traditionel folie tryk, men den anden teknik, digital folie tryk, spreder sig meget hurtigt. Det skyldes dens lavere omkostninger end traditionel folie tryk. Men vi gennemgår begge processer nedenfor. 

Traditionel folie tryk

For at lave folie trykket bruger trykmaskinerne en foil die, som er en metalplade hvor designet, er blevet ætsede ind i via foto-ætsning. Metalpladen kan blive lavet i nærmest alle designs. Den valgte type af folie er her efter tilføjet til metalpladen og herefter varmet op, når det er varmt nok, så bliver metalpladen presset måde overflade af genstanden. Foliet vil herefter side fast på overfladen og være integreret ind i designet. 

Metoden bruger en “foil die” til hver farve, så hvis du skal have tilføje flere farver via hot folie teknikken, så skal der laves en “foil die” hver farve. Samtidig med ville presset skulle ske med hver farve. 

Produceret af Limepack

Digital folie tryk

Digital folie tryk er i forhold til udseendet når det er færdigt meget lig den tradionelle folie tryk teknik. Processen virker via at grafikken bliver digitalt trykt ved at bruge specielle former for folie, som kan tilpasses alt efter overflade, det skal bruges på. Det betyder at digital folie tryk ikke skal bruge en ny “foil die” for hver farve der skal bruges i trykket. 

De forskellige typer af folie

Typen af folie brugt i teknikken er det som har største indflydelse på det finish som overfladen vil have. Det mest brugt er metalisk folie som giver en mere skinnende overflade, og det kan bruges med sølv og guld metal-farver. Nogle af de andre folier som også er mere udbredte er pigment folie og skrabe af folie. Pigment folie er både brugt en del til papir og plastik, og det er normalt det som giver en tekstureret overflade i sammenhæng med mat eller blank overflade. Skrabe af folie er mest kendt i forbindelse med lotterisedler og kodeords kort. Teknikken er netop som navnet indikeret, at det laver en lille overflade som nemt kan skrabes af. 

Hvad bliver det mest brugt til?

Folie tryk teknikken er mest brugt til gavekort, magasiner og visitkort. Teknikken kan dog bruges på en masse forskellige materialer, så den kan ikke kun bruges på papir, selv om teknikken dog primært er brugt til papir produkter. Teknikken giver et mere luksuriøst finish, og den passer derfor perfekt sammen med “embossing”. Det er ofte at ved to-go emballage at man både får det lavet embossed og hot-foil trykt. Vi arbejder sammen med nogle producenter som kan lave folie tryk på papkrus og isbægre.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på