fbpx
← Tilbage til bloggen

Hvad er RGB/Hexadecimal farver?

Af Steffen Andersen · 10. juni 2020

RGB farver er med flere længder den mest brugte farve process, og et farvesystem som du støder ind i mange gange i løbet af en dag. Du ser det fx hver gang du kigger ind i en skærm ligegyldigt om det er et tv, telefon eller computer. Vil du gerne vide mere om hvad RGB står for, hvordan farve processen virker, og hvordan farverne bliver vist på monitors og endnu mere om hvad RGB farver bliver brugt til? Vi gennemgår det den følgende artikel. 

Grunden til at RGB farver bliver kaldt RGB skyldes at det står for Rød, Grøn og Blå. Det virker måske underligt at systemet er opkaldt efter de tre farver, men det er fordi at rød, grøn og blå er de primære farver i systemet. Disse tre farver kan blive kombineret indtil alle farver du ønsker at få vist. Intensiteten af farven der bliver vist afhænger, hvilken intensitet som kommer fra de tre primære farver. Det er således muligt at kontrollere intensiteten af farverne ved at tilføje mere eller mindre af en eller flere af de tre primære farver. 

Da RGB farver virker ved at blive mere intense/lyse jo mere farve du tilføjer, betyder det at hvis du vil have en ren hvid farver, så skal du tilføje alle de tre primære farver ved deres maximum intensitet. Hvormod hvis du tilføjer både rød, grøn og blå ved deres mindste intensitet, så vil du få en ren sort farve. 

Grunden til at det virker sådan skyldes at RGB er en tilsætnings farveproces, hvor farverne bliver lysere jo mere farver der tilføjes. Dette er i kontrast til CMYK farve processen, hvor farverne bliver mørkere jo højere intensitet du tilføjer farver. 

Hexa-farver vs RGB farver

RGB farver kan også blive kaldt hexadecimal farver eller forkortet som hexa-farver. Der er dog en lille forskel mellem hexa-farver og RGB farver, men det er kun hvordan farven koden bliver vist når man laver designet. Hexa-farven er skrevet med # og så en 6 cifres kode som både står af bogstaver og tal, hvormod RGB bliver angivet som koordinater som eksempel 255, 91, 51. 

De tre forskellige numre i RGB koden er det som bestemmer intensiteten af hver af farverne. Skalaen for intensiteten går fra 0 til 255, hvor 255 er den højeste intensitet og 0 er den laveste intensitet. Så hvis du ønsker den klareste rød, vil RGB koden således være 255, 0, 0 og ved grøn være 0, 255, 0. Jeg tænker du måske kan gætte dig til den være blå, da tallene står i samme rækkefølge som farver gør. Grunden til at det er angivet som en kode skyldes, at RGB farver er den mest brugte farve proces ved software design og den er således nem at intergrere med software koden. 

Hvor bliver RGB farver brugt

Som beskrevet i starten af denne artikel bliver RGB brugt til at fremvise billeder, video eller andre elementer på en belyst skærm, såsom monitors, tablet, smarttelefoner også videre. RGB farverne bliver generelt brugt af næsten alle digital medier som bliver belyst af farver, så det betyder også kameraer og scanners. 

Med RGB farver kan du lave alle farver du ønsker, så hvor specifikke farver du ønsker at bruge og antallet af farver du skal have vist i din billeder afhænger i større grad af dine skærms opløsning end farverne. At arbejde med RGB farver er den perfekte måde at starte med at arbejde med design og udviklingen af grafiske elementer. 

RGB farver kan ikke blive brugt til at blive trykt, her ville farven skulle konverteres til enten Pantone eller CMYK farver. Det er derfor vigtigt at overveje hvordan farverne spiller sammen, når du begynder at designe. 

Hvordan bliver RGB farver vist?

RGB er den mest brugte måde til at vise farver på skærme og det sker via RGB lys. RGB’s LED’s er det som lyser skærmen op, men hvis du ser en gamer computer og ser lyse kommer ud andre steder end fra skærmen, er det også RGB lys som gør det. RGB lys er brugt til en masse andet end bare digital ting, så det kan ligeså godt være i lamper, blæsere og neon lys på scooteren i Randers. Det geniale ved RGB lys er du helt selv kan indstille farverne, som du ønsker der skal vises. 

Hvordan virker RGB lys så? Det er faktisk ret simpelt, som selvfølgelig skyldes at hele RGB systemet er bygget op omkring de tre RGB farver. Når man laver RGB lyset, er det de tre farver Rød, Grøn og Blå som bliver samlet sammen i en prik, som viser den der passer til billedet eller andet. 

Når de tre LED’er er kombineret, virker de bare lige som normalle RGB farver og kan vise næsten alle farver, og selvfølgelig reflektere de RGB farver du har valgt til dit design i dine grafiske elementer. Grunden til at RGB lys er blevet så udbredt, skyldes at det er meget nemt at personalisere og tilpasse. 

Hvordan er RGB lyset sat op, hvis de skal fremvise grafik på monitors, tv eller andre store skærm? Det vises gennem hver enkelt pixel (de små prikker du kan se på et billeder, hvis det er i lav opløsning) i grafikken, som er tre små og meget tætte lyskilder i rød, grøn og blå. Når man ser dette på normal afstand, kan øjet ikke se at det faktisk er tre forskellige lyskilder, og det vil derfor reflekteret en farve og til sidst det samlede billede eller grafik. 

Er der andet?

RGB farve processen er en meget nemt og hurtigt tilpasnings farvesystem, som nemt kan bruges i mange forskellige formatter. Dette er også grunden til at det er så udbredt. Hvis du har flere spørgsmål til RGB farver eller hvis der er noget som vi ikke har forklaret godt nok, så sig endelig til.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →