fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

Alt der er at vide omkring CMYK-farver

Af Steffen Andersen · 10. juni 2020

CMYK farve systemet er med flere længder det mest brugte farve system for offset og digitaltryk. Dette betyder at det er et farvesystem som er blevet brugt til mange ting, som du ser eller bruger i løbet af dagen. Det kan være alt fra en flyer med et politisk budskab til en plakat der promovere en koncert i nærheden. Men det kunne ligeså godt være papiret fra printeren i dit hjem, som der har været brugt CMYK farver til. Vil du vide mere omkring hvad CMYK betyder, hvordan farve processen virker, og hvordan farverne bliver fremvist på de trykte objekter? Så behøves du ikke lede mere, vi vil gennemgå det i denne artikel. 

Farvesystemet bliver kaldt CMYK skyldes at CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow og Key/black. Så det betyder altså bare at navnet repræsentere de fire primære farver i processen, og de fire farver kan blive mikset til at udgøree næsten 70% af alle farver der er synlige for det menneskelige øje. CMYK farver kan både blive referet til som 4-farvers proces eller fuldfarve tryk. Grunden til at den bliver kaldt 4-farver proces skyldes, at det bruger 4 farver som primære farver. Og grunden til at det bliver kald fuldfarvetryk skyldes at denne proces tillader dig til, at bruge så mange farver i designet du ønsker uden at betale ekstra. 

I dag er det dog en realitet at mange større tryk virksomheder og særligt ved industriel tryk, har printere som kan trykke med op til otte farver. Det skyldes primært at disse firmaer ønsker at kunne udvide deres farvespektrum i deres tryksager og særligt når det kommer til lysere farver. Disse virksomheder vil dog normalt bruge Pantone farver, som deres farvesystem.  

Hvordan bliver CMYK farver blandet?

Når man siger at farverne er blandet sammen, lyder det som om at de bare bliver puttet ned i en spand også rørt rundt. Dette er ikke helt realiteten når det kommer til at blande CMYK farver. Det sker faktisk ved at en masse små enkelte farve dråber bliver placeret på papiret lige ved siden af hinanden. Så når printeren trykker, så blander den ikke farverne, men den trykker meget små dråber af Cyan, Magenta, Yellow eller key. Da dråber er så små gør det således at vores øjne og hjerne som processerer dråber, får det til at ligne farver og det design vi ville have trykt. 

Hvordan virker tryk med CMYK farver?

Når du bruger CMYK farver til at lave dit ønskede design eller farver, så bliver CMYK farver blandet og gennem en subtraktiv syntese, bliver farverne som ønskede lavet. Den subtraktive syntese er en process hvor de primære farver(Cyan, Magenta, Yellow, Black) bliver trykt på arket som fylder. Når lyset så rammer arket med farverne, og lyset går således gennem alle farverne og hvergang det går igennem en farve, så bliver noget af lyset absorberet. Det resterende lys bliver så reflekteret af det hvide ark, og denne refleksion er således det der viser farverne. Dette betyder således også at det er intensiteten af farverne, er hvad der bestemmer hvor mørke farverne kommer til at være. Så hvis ingen af farverne bliver tilføjet til trykket, så vil det have en hvid farve, hvormod hvis alle fire farver bliver tilføjet med deres højeste intensitet vil trykket blive sort. Denne proces er således i kontrast til processen med RGB farver, hvor jo mindre intensiteten ved farverne er, jo mørkere vil farverne være.

Hvordan virker CMYK-farve koderne

Når man skal lave et design eller en trykfil med CMYK-farver er det vigtigt at vide hvordan CMYK-farver koder virker. Heldigvis er det ret simpel. Da vi bruger fire farver til at lave designet, så er den eneste ting vi skal kontrollere er intensiteten af hver farve. Intensiteten går fra 0-100, som betyder at 100 er den højeste intensitet og 0 er den laveste intensitet. Så hvis du vil have den klarest Cyan, så vil CMYK koden være C100, M0, Y0, K0, og så videre hvis du gerne vil have den højeste intensitet af resten af farverne. Den eneste undtagelse til dette er faktisk hvis du skal have den klarest sort, her vil CMYK koden være C100, M100, Y100, K100, da trykket bliver mørkere og sortere jo højere intensiteten er af hver farve. 

Hvor bliver CMYK farver brugt

Som skrevet i starten af denne artikel bliver CMYK farver brugt til tryk på papir og særligt hvidt papir. CMYK farve processen er den standard proces for hjemmeprintere, men de bliver også brugt af en del trykkerier til, at trykke på flyers, plakater og mange andre projekter. På grund af de lave omkostninger med CMYK-farver, som stadig tillader at man kan trykke mange farver i det samme design, er der mange emballage producenter som implementere CMYK farver i deres produktion. 

CMYK farver er ikke særligt gode til at trykke på andre materialer end papir, da blæk dråberne skal bliver placeret meget præcist i designet for at se godt ud. Hvormod materialerne såsom plastik og metal er meget svære at trykke på, og derfor sidder trykket ikke fast før pres-effekten har forgået.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på