Hvad er Pantone farver?
Af Steffen Andersen · 10. juni 2020
Pantone farver er et meget bredt brugt farvesystem når det kommer til industriel trykkeri og særligt tryk på både, biler og andre objekter som skal have en mere specifik farve trykt på overfladen. Det er også det eneste farvesystem, hvor du har mulighed for at tage patent på en specifik farve, som betyder at dem som har patent på farven er de eneste som må bruge den. Som eksempel har Mærsk fået patent på deres lyse blå farve. I denne artikel kommer vi til at gå i dybden med hvad Pantone farver er og hvad der gør, at det muligt at lave så specifikke farver med dette farve system.
Grunden til at Pantone farver bliver kaldt Pantone farver skyldes at farvesystemet er lavet af firmaet, Pantone. Det var også virksomheden Pantone som opfandt Pantone Matching Systemet. Dette system var lavet så det var nemmere for designere, virksomheder og andre parter, at kommunikere om hvilken farve der skulle på deres tryksager. Det betyder at når man refere til en Pantone farve, er det den farve som bliver specificeret i Pantone Matching Systemet, så alle kan have en nemmere kommunikation med hinanden.
Pantone Matching Systemet er et evigt udviklende system af farver, som arbejder med at finde mere og mere specifikke farver. Da Pantone farve system blev opfundet indeholdt det 1114 farver, og i dag er der over 3000 forskelige Pantone farver, med sin egen specifikke Pantone kode.
Hvordan bliver Pantone faver blandet?
Pantone farver i Pantone Matching Systemet er lavet ved at blande spot farver. Spot farver er også kendt Solid farver, hvilket er en farve som både kan være ren og blandet farver, så længe det kun er en farve. Pantone Matching Systemet virker med en palette af 18 spot farvet og disse farver bliver så blandet via deres egen unikke blæk formel, udviklet af Pantone. Processen minder meget om, da man arbejdede med farver som barn, bare at Pantone farven formlen er en del mere præcis.
Da hele hoved essen af Pantone Matching Systemet er at sikrer at Pantone farverne er præcis, skal producenter som bruger Pantone farver også have et licens fra Pantone. Hvis de vil beholde dette licens skal producenten årligt aflevere prøver af deres 18 basis farver de bruger til at blande farverne med.
Når det kommer til at trykke med de blanded Pantone farver, er det faktisk ret nemt at gøre for både små og store trykkerier. For de mindre trykkerier, vil de normalt blande Pantone farverne med hånd eller købe farverne færdig blandet, hvormod de store trykkerier har maskinerne som kan blande Pantone farver før trykket bliver påført på objektet.
Hvordan virker Pantone farve koder?
Når man lave et design eller trykfil ved brug af Pantone farver er det vigtigt at kende koden for den ønskede Pantone farve. Hvis Pantone farverne skal bruges til at trykke på papir, vil koden normalt indeholde en tre- eller fire-cifret kode efterfulgt af C eller U. Tallet henviser til farven, og C betyder at det er til blank-papir og U henviser selvfølgelig til mat-papir. Der er også nogle Pantone farver, som bliver henvist til ved ved navn, det er for eksempel de 18 standard farver såsom Pantone Reflex Blue C.
Da Pantone Matching Systemet er lavet for at gøre det nemt at matche meget specifikke farver, er der selvfølgelig mange variationer til disse numre og hvordan de bliver brugt. Så ved for eksempel Pantone Metaliske farver, vil den tre- eller fire-cifret kode begynde med “8” og hvis det er Premium Pantone Metaliske farver, så begynder den tre- eller fire-cifret kode med “10”. Hvis Pantone farverne skal bruges til at trykke på plastik, så vil starten af den tre- eller fire-cifret kode være “Q” eller “T”. Det betyder således at bogstavet eller nummeret foran den tre- eller fire-cifret kode vil indikere, hvad Pantone farver skal bruges til.
CMYK vs Pantone colours
Trykkerier vil ofte have muligheden for at vælge mellem at bruge Pantone og CMYK farver, hvor der primært er to ting at tage med i overvejelserne. Den første og med stor sandsynlighed den vigtigste, er hvor specifikke farverne kan blive. Det skyldes at CMYK farver kun kan trykke 70% af alle farver, som er synligt for det menneskelige øje, hvormod Pantone kan vise en del flere og særligt lysere farver. Den anden ting, som man bør overveje er hvor mange farver man skal have trykt i designet, da CMYK farver bruger 4 standard farver, som skaber et stor spektrum af farver og du kan derfor få så mange farver i designet du ønsker uden at betale ekstra. Hvormod med Pantone er farverne blandet enkelvis og du vil derfor skulle betale pr. farve du ønsker i trykket.
Hvor bliver Pantone farver brugt?
Som skrevet i strarten er Pantone farver primært brugt til at trykke på transportmidler såsom lastbiler, både og meget andet. Det bliver dog også brugt til at trykke på emballage, textile varer og andre produkter som ikke har en lige overflade. Dette skyldes at Pantone farver ikke bliver blandet når de bliver puttet på produktet, men farverne er blevet blandet før det rør overfladen.
Nogle producenter bruger også Pantone farver til at holde priserne lave, ved at vælge og kun tilbyde kun at få deres tryk i en farver. Ved CMYK farver, så skal producenter altid kunne trykke en del flere farver, og dermed vil opstartsomkostninger være derefter.