fbpx
← Tilbage til bloggen

Sundhed, bæredygtighed og bambus-kopper

Af Steffen Andersen · 23. juli 2020

Er bambus-kopper virkelig så bæredygtige? Flere og flere bambus produkter såsom kopper, tallerkner, bestik og så videre bliver solgt som bæredygtige, plastik-fri og nedbrydelige. Men er det nu også altid sagen?

Bambus-kopper og plastik?

Bambus-kopper har på det senest haft en stor interesse for den tysk sundhedsstyrelse og forbrugerorganisationen Stiftung Warentest. Det skyldes at Stiftung Warentest havde foretaget en evaluering af 12 forskellige slags bambus-kopper, og fandt at alle kopperne indeholdte plastik. De opdagede endda at flere af kopperne bestod af mere 25% af plastik, selvom kopperne var solgt som 100% bambus. 

Så når disse bambus-kopper blive solgt som nedbrydelige, er det det samme som at sige at alle papkrus er nedbrydelige i naturen. Når bambus-kopper sælges som nedbrydelige, er dette ikke altid tilfældet, og papkrus der er belagt med enten PLA- eller PE-plastik for at kunne indeholde drikkevarer, er heller ikke nedbrydelige. Det svarer altså nærmest til at sige plastikkrus er nedbrydelige i naturen. Kun papkrus med en vandbaseret belægning er nedbrydelige. Når bambus-kopper indeholder en højere mængde plastik, så kan de ikke nedbrydes i naturen. Men hvis kopperne har en mindre procentdel så er det muligt, det vil dog tage en del længere tid og efterlade en del mikroplastik. 

Når disse bambus-kopper bliver markedsført som bæredygtige og nedbrydelig, gør det at forbrugere og forretninger som ønsker at støtte reelle bæredygtige produkter, at de tager forkerte valg. Det gør både at forbrugeren føler sig snydt, men det ligner også at industrien bare vil lave en hurtig skilling fremfor at tilbyde rigtig bæredygtige produkter. 

Sundhed og bambus-kopper?

I mange af de tilfælde hvor man fandt at bambus-kopperne indeholdte plastik, var det plasttypen melaminplast. Det som de tyske sundhedsmyndigheder fandt frem til var at i mange af de tilfælde, hvor disse bambusprodukter indeholdte melamin, så udledte de ofte en stor mængde farlige kemikalier. 

De fleste af disse bambus-kopper som indeholder melamine overholder kravene for smitte-effekten når de bliver testet som nye produkter. De primære problem er dog når bambus-produkterne bliver brugt til varm mad og drikke, så stiger spredningen af disse kemikalier pr. gang de bliver brugt. Det skyldes at melaminplast nedbrydes og udleder disse giftstoffer, når det kommer i kontakt med varme fødevarer. Det gør det særligt svært for brugeren og vide hvornår kopperne har overskredet grænsen for hvor meget melamin-giftstof kroppen kan holde til. 

I anden undersøgelse foretaget af de tyske sundhedsmyndigheder, testede de 366 forskellige bambus-kopper. Her fandt man frem til at ⅓ del af kopperne udledt for mange giftstoffer ift. hvad de måtte under loven. De oversteg faktisk grænsen gevaldigt, de udledte 30 gange så meget af disse giftstoffer end hvad der er acceptabelt for en voksen, og 120 gange så meget for et barn. Disse giftstoffer er særligt kan være kræftfremkaldende og skade nyren og blæren. 

Da disse bambus-kopper udledte mere af disse giftstoffer end først forventede, resulterede det også i, at discount forretningen, Aldi, sidste år måtte tilbage deres bambus-kopper solgt i Danmark. 

Denne artikel har vist en masse skepsis omkring bambus-kopper, og har omtalt mange af de dårlige sider af bambus-kopper. Men det er vigtigt for os at sige at ikke alle bambus-kopper har negative konsekvenser på naturen og sundheden. Hvis bambus-kopperne kun er lavet af bambus og ikke indeholder noget plastik, så er de nedbrydelige i naturen og kan være et godt alternativ til andre engangs- eller genanvendelige krus.

Sammenligning af bæredygtighed ved papkrus og bambus-kopper

Når man sammenligner papkrus og bambus-kopper, så er det bedste sted at starte ved at se på deres nedbrydelighed. Som vi har gennemgået tidligere, så kan papkrus, der er belagt med plastik, ikke nedbrydes i naturen. Men hvis de er belagt med PLA-plastik, er de bionedbrydelige i industriel kompost. Bambus-kopper er ikke nedbrydelige i naturen, hvis de indeholder plastik. Hvis bambus-kopperne ikke indeholder plastik, så vil de nedbrydes i naturen over tid – problemet er dog at det kan tage flere år for at kopperne nedbrydes i naturen. Så den mest bæredygtige løsning for bambus-kopper og papkrus med plastik er, at de bliver smidt ud og brændt som biomasse (en form for bio-energikilde).

Når det kommer til genanvendelighed, så er det korte svar at både papkrus belagt med plastik og bambus-kopper ikke kan blive genanvendt. Kun papkrus med en vandbaseret belægning kan genanvendes. Det skyldes at det praktisk talt er umuligt at genanvende materialer som har været i kontakt med fødevare. 

Det sidste område som vi mangler at behandle omkring bæredygtighed er co2 udledning af papkrus og bambus-kopper. Den først ting at tage med i overvejelserne om materialerne er, at bambus hjælper med at reducere co2 i luften med 4 gange så meget, som et tilsvarende område bestående af træer. Men det skaber faktisk også 35% mere ilt. 

Så det ligner at bambusen har fået lynstart. Men når det kommer til produktionen og brugen af materialerne i produktionen. Så er det faktisk bambus-kopperne som udleder mere co2 end papir. Det skyldes at bambus er en meget svære materiale at bearbejde, og der skal bruges en del mere bambus for at producere kopperne end ved papir. Det er dog vigtigt at tilføje at bambus-kopper ofte også vil være genanvendelig krus, og derfor blive brugt igen og igen. Der vil selvfølgelig være et break-even, hvor bambus-kopper vil være bedre ift. co2-udledningen. Valget mellem papkrus og bambus-kopper, skal derfor opvejes mod formålet man skal bruge dem til. 

Den sidste element som skal tages med i overvejelserne er transporten af materialer. Da nærmest alt bambus bliver dyrket i Asia, skal det transporteres hele vejen til Europa før det kan blive brugt. Hvor mod papkrus som bliver produceret i Europa, benytter de sig af papir fra træer der er dyrket i Europa.

Konklusionen om bambus-kopper

Når det kommer til bambus-kopper er det meget vigtigt at være opmærksom på, at nogle af dem indeholder plastik. Desværre, er der nogle af dem som indeholder ret store mængder af melamine plastik, som kan udlede giftstoffer der kan være farlige for mennesker at indånde. Så hvis du ønsker bambus-kopper er det vigtigt at finde frem til bambus-kopper, som består af 100% bambus. Det er desværre nemmere sagt end gjort, da mange bambus-kopper med plastik bliver markedsført som værende uden plastik. 

Når det kommer til om bambus-kopperne er mere bæredygtige end papkrus, så afhænger det lidt af hvilket område du værdsætter højest. Bambus-kopperne uden plastik kan nedbrydes i naturen over tid, men ingen af kopperne kan genanvendes, og derudover så udleder bambus-kopper mere end co2 end papkrus gør under produktionen. Bambus-kopper kan dog være end mere co2-venlig løsning end papkrus, hvis de bliver brugt igen og igen. 

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →