fbpx
← Tilbage til bloggen

Plastikfri papkrus

Af Steffen Andersen · 21. marts 2020

Hos Limepack er vi meget glade for at kunne tilbyde det, der uden tvivl er den mest bæredygtige mulighed på markedet lige nu, når det kommer til papkrus: plastikfrie papkrus.

Produktion af plastikfrie papkrus

Hvordan er disse plastikfrie papkrus produceret, og hvad er deres fordele? Lad os dykke ned i det sammen i dette blogindlæg, hvor vi går i dybden med produktionsprocessen og hvilke materialer der bruges!

Rå materialer brugt til plastikfrie papkrus

En smart, innovativ og 100 % genanvendelig idé bliver nu brugt til at producere papkrus uden det sædvanlige plastiklag. Det primære problem med at fremstille plastfrie papkrus har altid været at lave en belægning, der kunne indeholde væsker, hvorfor plast har været brugt som den primære belægning. Men det er her hvor den seneste innovative udvikling indenfor papkrus kommer ind: 

I stedet for at producere dem med et plastlag, bliver der nu brugt en vandbaseret belægning til at danne en effektiv barriere inde i kopperne, så de er i stand til at indeholde væsker. Hovedressourcen til de plastikfrie papkrus er papirmasse fra træer, som blandes med kemikalier og puttes i en vandsikring, og tilsammen former denne tynde coating. Når vandet tørrer, vil det lag, der klæber til papirmassen, danne en barriere, der er i stand til at indeholde væsker.

Hvis du ønsker flere informationer om hvordan træer bliver til papirmasse og til sidste papkrus, kan du læse om processen her.

Processen for Kemisk-termomekanisk træmasse

Mellem laget af koppen er lavet med kemisk-termomekanisk træmasse, som hjælper med at holde de to lag sammen som er lavet af den vandbaserede spredning. Nedenfor vil jeg gennemgå hvordan denne kemisk-termomekaniske træmasse er lavet.

Rafineri

Inden træstykkerne bliver lavet om til papirmasse, er de sendt igennem en rengøring og dampning proces som gør at det er muligt for massen at absorbere kemikalierne. Herefter gøres træmassen klar til at blive raffineret, inden den bliver afbleget og påført resten af kemikalierne. Når træmassen har passeret alle disse trin, er den endelig klar til at blive tørret i en vindtunnel med 230 celsius.

Produktionen af plastik-fri papkrus

Som beskrevet i de sidste par sektioner, er den primære innovation med plastik-fri papkrus den specielle coating. Produktionsprocessen af papkrusene er derfor den samme som med almindelige papkrus, og de kan derfor blive produceret af alle papkrusproducenter. De skal dog bare købe denne specielle form for papir. Hvis du er interesseret i hvordan papkrus bliver produceret generelt, kan du læse mere om det her. 

Brugen af produktet

Plastik-fri papkrus er ligesom normale papkrus primært brugt af cafeer, restauranter og hoteller. De er således en direkte erstatning af normale papkrus, og de kan blive brugt i begge tilfælde da de både kan indeholde varme og kolde drikke. De plastikfrie papkrus har de samme restriktioner som normale papkrus i forhold til alkohol, så de kan ikke indeholde stærkere alkohol end 5%. Producenterne af plastik-fri papkrus har specificeret, at kopperne kan bruges til at servere øl i uden de skummer.

drink and lime in paper cup

Komposterbarhed og genanvendelighed

Lad os komme nærmere ind på komposterbarheden og genanvendeligheden af de plastikfrie papkrus i det følgende afsnit.

Plastikfrie papkrus og deres komposterbarhed

Når det kommer til plastikfrie papkrus og deres komposterbarhed, er der løbende tests for at sikre, at de kan nedbryde i naturen. De fleste rapporter bekræfter, at de er komposterbare, men at de skal være under temperaturforhold på 20-30 Celsius. Hvis de er under den temperatur, vil det tage dem 26 uger at nedbrydes. I dette tilfælde skal de sendes til komposteringsanlæg for at sikre, at de bliver nedbrudt på en ordentlig måde. Uanset hvad, så anbefaler vi selvfølgelig ikke, at du smider papkrusene i naturen.

Plastikfrie papkrus og deres genanvendelighed

Papkrus er fremstillet af jomfruelige træfibre og andre relevante kemikalier, hvilket generelt gør det nemmere og mere tilgængeligt for genbrugsteknologier at gennemføre genbrugsprocessen uden problemer. Ny papirmasse kan nemt genbruges til andre papirprodukter og genforarbejdes endda op til syv gange. Når det genbruges mere end syv gange, vil det naturligvis ikke have samme kvalitet. Det er også vigtigt at bemærke, at selvom de plastikfrie papkrus er genanvendelige, kan de ikke bruges til at producere andre fødevareemballageprodukter, da genbrugspapir ikke må bruges til fødevarekontaktmaterialer.

Vores plastikfrie papkrus er mærket labelen ‘AAA’ for at angive, at de er fuldt genanvendelige med almindeligt papir, og er faktisk 95% genanvendelige. ‘AAA’ er den næsthøjeste rangering af ‘AAA+’, hvilket praktisk talt er et uopnåeligt certifikat at opnå på emballage.

Genanvendelse til andre produkter

I denne sektion vil vi tage et kig på hvordan plastik-fri papkrus kan blive genanvendt. Det er vigtigt at huske at når papiret fra papkrus bliver genanvendt kan det ikke bruges til at lave fødevareemballage, da det ikke kan blive lavet af genanvendt fødevare papir.

Papkrus der er producerede jomfru træfibre kan nemt blive genanvendt til andre papir produkter og blive genanvendt op til syv gange. Hvis papiret bliver genanvendt mere end syv gange, så vil kvaliteten ikke være lige så høj af papiret. 

Produktet er designet til at blive genanvendt og lavet om til genanvendt papirmasse. Det er således muligt for alle affaldsanlæg og tage imod papkrusene og genanvende dem, og fibrene i papirmassen vil ikke blive svækket, så de kan bruges til at lave andre produkter. De kan derfor blive brugt til at producerede aviser, magasiner og æggebakker lavet af genanvendt papir.

boxed water is better
© Boxed Water Is Better. Genanvendt plastik-fri produkt

Da de plastikfrie papkrus kan blive genanvendt i normale genanvendelse faciliteter, behøver disse genanvendelse/affaldsanlæg ikke at sortere papkrusene i samme grad. Produktet er således ikke nem måde at introducere mere miljøvenlige papkrus. Det vigtige med disse papkrus er således at de bliver indsamlet korrekt og sendt til papir genanvendelse. 

Fordele og ulemper

I dette afsnit vil vi gennemgå nogle af de fordele og ulemper som plastikfrie papkrus har fra produktionen af dem, til de enten bliver genanvendt eller nedbrudt. 

Fordele

Først og fremmest, så er den absolut største fordel ved at bruge plastikfrie papkrus, at det vil være med til at reducere den generelle mængde plastikaffald og brugen af engangspapkrus, som ender på lossepladser og ikke bliver kørt til genbrugsanlæg. Udover at hjælpe miljøet kan kaffe-, fastfood- og restaurantkæder spare meget på affaldsafgifterne, da containerne er genanvendelige.

I dag er der stor bekymring for miljøet, hvorfor mange ønsker at bruge mere bæredygtige produkter. Det at tilbyde offentligheden bæredygtige produkter som plastikfrie papkrus viser dermed også, at du har fokus på miljøet, og hjælper med at øge fordelene ved dit brand.

En anden stor fordel ved de plastikfrie papkrus er, at de er fuldt nedbrydelige i naturen, og at de kan afleveres til genbrugsanlæg, hvor de kan genbruges med almindeligt papir. Dette er ikke en mulighed med almindelige papkrus, da de normalt er belagt med et PE-plastlag på indersiden, hvilket betyder, at de hverken er nedbrydelige i naturen eller genanvendelige. Disse papirbægre skal genbruges på særlige genbrugsanlæg, som de fleste lande ikke har.

Genanvendelighedssymbol

Det er selvfølgelig også en fordel, at de plastikfrie papkrus både kan nedbrydes og genanvendes hos almindelige faciliteter og med andet papiraffald. Dette sparer dermed papirmøllerne og forbrugerne en masse tid, da de ikke behøver at sortere papkrusene og almindelig papiraffald.

Ulemper

Et af hovedproblemerne med plastfrie papkrus er, at alle genbrugsanlæg skal læres, at plastfrie papktud faktisk kan genbruges, og at papiret er af tilstrækkelig kvalitet til at blive brugt i produktionen af magasiner, aviser og andre papirprodukter.

Genbrugsindustrien kan være langsom til at tilpasse sig nye produkter som plastfri papkrus på grund af enten manglende information eller infrastruktur til at indsamle kopperne, men også hvis de ikke er tvunget af visse love til at gøre det. Desuden tillader de måske ikke, at papkrusene genbruges med almindeligt papir, da det er mere økonomisk ikke at sortere for meget affald. Derfor er det en god idé at sikre dig, at dine lokale genbrugsanlæg vil tage imod de plastikfrie papkrus, før du smider dem i papiraffaldet.

En anden ulempe er, at affaldsanlæg kan have svært ved at skelne mellem de almindelige papkrus og de papkrus, der er fri for plastik. I dette tilfælde, hvis de normale papkrus belagt med plastik smides til genbrug, vil plastikken i dem ødelægge hele partiet med genbrugspapir. For at hjælpe faciliteterne med at skelne mellem disse papirbægre er de plastikfrie papkrus mærket med tallet ’21’ i bunden for at angive, at de hører til sorteret papir og ikke papiraffald.

Konklusion

Plastikfrie papkrus er den bæredygtige innovation som papkrusindustrien længe har ventet på. Der er dog nogle udfordringer der står i vejen for, at disse plastikfrie papkrus kan leve op til deres fulde potentiale.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →