fbpx

Af Steffen Andersen · 21. marts 2020

Dette blogpost vil gå en dybden med en af de nyeste innovation inden for papkrus, plastik-fri papkrus. Blogpostet vil gå i dybden med hvordan de er producerede, hvordan de kan blive genanvendt eller nedbrydes. 

Produktion af plastik-fri papkrus

I dette afsnit vil vi gennemgå hvordan produktionen af plastik-fri papkrus. Vi vil gå i dybden med hvilke materialer man bruger til at producere dem, og hvordan de bliver lavet. 

Rå materialer brugt til plastik-fri papkrus

Da papkrusene er lavet uden plastik, betyder det også de at de 100% genanvendelige, og da coatingen ikke er lavet af plastik er det i stedet en vandbaseret coating. Dette gør papkruset lige så stærkt til at kunne holde væsker. Dette gælder for både alkoholiske, varme og kolde væsker. 

Det primære problem problem med at lave plastikfri papkrus, og grunden til dette ikke er sket tidligere skyldes at plastik tidligere har været den eneste form coating der kunne holde drikkevare. Dette er heldigvis ændret. Denne vandbaserede coating er lavet af en mix af kemikalier og papirmasse, hvor det herefter er puttet i en vandsikring som sammen form denne tynde coating. Dette gør at når vandet er tørret af laget vil papiret have en vandsikker coating på sig.

Hoved ressourcen til plastik-fri papkrus er således papirmasse fra træer, som laves omtil denne papir med coating. Hvis du ønsker flere informationer om hvordan træer bliver til papirmasse og til sidste papkrus, kan du læse om processen her.

Det er vigtigt at pointere at en af de ting, som gør at plastik-fri papkrus kan indeholde drikkevare skyldes at papirmassen er nye produceret og ikke lavet af genanvendte materialer.

Procssen for Kemisk-termomekanisk træmasse

Mellem laget af koppen er lavet med kemisk-termomekanisk træmasse, som hjælper med at holde de to lag sammen som er lavet af den vandbaserede spredning. Nedenfor vil jeg gennemgå hvordan denne kemisk-termomekaniske træmasse er lavet.

Rafineri

Inden træstykkerne bliver lavet om til papirmasse, er de sendt igennem en rengøring og dampning proces som gør at det er muligt for massen at absorbere kemikalierne. Herefter gøres træmassen klar til at blive raffineret, inden den bliver afbleget og påført resten af kemikalierne. Når træmassen har passeret alle disse trin, er den endelig klar til at blive tørret i en vindtunnel med 230 celsius.

Produktionen af plastik-fri papkrus

Som beskrevet i de sidste par sektioner, er den primære innovation med plastik-fri papkrus er det den specielle coating. Produktionsprocessen af papkrusene er derfor den samme som med almindelig papkrus, og kan derfor blive produceret af alle papkrus producenter. De skal dog bare købe denne specielle form for papir. Hvis du er interesseret i hvordan papkrus bliver produceret generelt, kan du læse mere om det her. 

Brugen af produktet

Plastik-fri papkrus er ligesom normale papkrus primært brugt af cafeer, restauranter og hoteller. Det er således en direkte erstatning af normale papkrus, og det kan blive brugt i begge tilfælde da det både kan indeholde varme og kolde drikke. De plastikfri papkrus har de samme restriktioner som normale papkrus i forhold til alkohol, så de kan ikke indeholde stærkere alkohol end 5%. Producenterne af plastik-fri papkrus har specificeret at kopperne kan bruges til servere øl i uden de skummer.

drink and lime in paper cup

Genanvendelighed

Denne sektion vil give dig et overblik af hvordan plastik-fri papkrus kan blive nedbrudt, og hvad hvis de bliver smidt i naturen? Og hvordan er de plastik-fri papkrus genanvendelige, og kan alle materialerne blive genanvendt. 

Komposterbarhed

Når det kommer til komposterbarheden af plastik-fri papkrus er der løbende test om kopperne er komposterbare hvis de bliver smidt i naturen. De fleste af rapporterne viser at de er komposterbare i naturen, men for at være helt sikker bør de nedbrydes under temperature af 20-30 celsius. Hvis de er under denne temperatur vil de blive nedbrudt på under 26 uger. Denne lange tid før de nedbrydes, gør at de bør sendes til normale affalds faciliteter, så de er nedbrudt på den korrekte måde. 

Genanvendelse til andre produkter

I denne sektion vil vi tage et kig på hvordan plastik-fri papkrus kan blive genanvendt. Det er vigtigt at huske at når papiret fra papkrus bliver genanvendt kan det ikke bruges til at lave fødevareemballage, da det ikke kan blive lavet af genanvendt fødevare papir.

Papkrus der er producerede jomfru træfibre kan nemt blive genanvendt til andre papir produkter og blive genanvendt op til syv gange. Hvis papiret bliver genanvendt mere end syv gange, så vil kvaliteten ikke være lige så høj af papiret. 

Produktet er designet til at blive genanvendt og lavet om til genanvendt papirmasse. Det er således muligt for alle affaldsanlæg og tage imod papkrusene og genanvende dem, og fibrene i papirmassen vil ikke blive svækket, så de kan bruges til at lave andre produkter. De kan derfor blive brugt til at producerede aviser, magasiner og æggebakker lavet af genanvendt papir.

boxed water is better
© Boxed Water Is Better. Genanvendt plastik-fri produkt

Da de plastik-fri papkrus kan blive genanvendt i normale genanvendelse faciliteter, behøver disse genanvendelse/affaldsanlæg ikke at sortere papkrusene i samme grad. Produktet er således ikke nem måde at introducere mere miljøvenlige papkrus. Det vigtige med disse papkrus er således at de bliver indsamlet korrekt og sendt til papir genanvendelse. 

Fordele og ulemper

I dette afsnit vil vi gennemgå nogle af de fordele og ulemper som plastik-fri papkrus har fra produktionen af dem, til de enten bliver genanvendt eller nedbrudt. 

Fordele

Først og fremmest er den største fordel ved at bruge plastik-fri papkrus at det vil hjælpe med at sænke plastikaffaldet. Det er altså nemt for kaffebarer og restauranter med at sørge for papkrusene bliver sendt til de rigtige affaldsanlæg.

Da alle kunder i dagens Danmark tænker på at bruge de mest bæredygtige, så at man som cafe eller restaurant kan tilbyde papkrus, som kan nedbrydes i naturen og papiret kan genanvendes. Det som i realiteten gør dem bedre end almindelig papkrus ift. dette er, at almindelig papkrus har denne plastik coating og de skal derfor nedbrydes i specielle industrielle komposterbare maskiner. Vi har dog ikke disse anlæg i Danmark.

Genanvendeligheds symbol

Det gør selvfølgelig også det til en fordel for plastik-fri papkrus, at de kan både nedbrydes og genanvendes i almindelige faciliteter og med andet papiraffald. Dette spare dermed en masse tid for papirmøllerne og forbrugerne, at de ikke behøver og sortere papkrusene og almindelig papiraffald.

Ulemper

En af mulighederne med plastik-fri papkrus er at de burde kunne nedbrydes i naturen, men der er desværre stadig ikke en rapport som 100% understøtter at disse kan nedbrydes i naturen. Det vil selvfølgelig blive testet løbende, og forhåbentligvis vil dette snart være en realitet. 

En af de primære problemer med plastik-fri papkrus, er at man skal undervise alle affalds institutioner, at plastik-fri papkrus kan nedbrydes. Og herefter skal de overbevises om at papiret er i høj nok kvalitet til at det kan genbruges til andre produkter.

I forbindelse med arbejdet om at fortælle genanvendelse/affalds institutioner, at plastik-fri papkrus kan nedbrydes og genanvendes, vil der opstå et andet problem. Det er problemet med at differentiere disse plastik-fri papkrus fra almindelig papkrus med plastik coating. Dette er super vigtigt for hvis et papkrus med plastik coating kommer ind i genanvendelse processen, vil det ødelægge hele det parti af genanvendt papir. 

Det er svært at differentiere papkrusene fra hinanden, da de ikke har nogen speciel genkendelse metode, og derfor skal måde man differentiere dem på være gennem et “label” eller andet som er trykt på alle papkrusene. 

Konklusion

Plastik-fri papkrus er den bæredygtige innovation som papkrus industrien har ventet længe på. Der er dog nogle udfordringer med disse plastik-fri papkrus før de lever op til deres fulde potentiale, og der gør dem lige så bæredygtige som de kan blive.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på