fbpx
← Tilbage til bloggen

Myterne om plastik- og papir emballage

Af Steffen Andersen · 21. februar 2020

I de senest par år har der været en lang diskussion om hvorvidt papir eller plastik emballage er det mest bæredygtige materiale for emballage. På det seneste har der dog kun været et svar, hvilket var at plastik emballage er dårligt og papir emballage er den eneste rigtige at benytte is af. I denne artikel kommer vi til at gennemgå fordele og ulemper vedrørende bæredygtige ved de to materialer når de benyttes i forbindelse med emballage. 

Nedbrydelighed

Når man taler omkring plastik emballage er den første ting man ofte tænker på er nedbrydeligheden af plastik emballage, og særligt nedbrydeligheden hvis det ender i havet, så lad is starte med at tage et kig på det. 

En af de værste egenskaber ved plastik emballage i henhold til bæredygtighed er muligvis og så en af de bedst egenskaber set ud fra en kvalitets perspektiv, holdbarheden. Der er ikke en specifik tidsramme for hvor lang tid det tager at nedbryde plastik emballage i naturen, men det er som minimum et par århundreder før det er nedbrudt. Hvis dette skal sammenlignes med papir emballage som er kendt for at have en kortere nedbrydelighedsperiode, er der tidsrammen for nedbrydelighed således meget afhængig af produktet, da mange papirs produkter er coated med plastik folie for at kunne holde til væsker. Dette gælder for fx papkrus, mælkekartoner og smørbakker. Det tager fx 6-9 måneder at nedbryde et papirsugerør, hvorimod det vil tage flere årtier at nedbryde papkrus i naturen. 

Hvor meget af den plastik emballage som bliver brugt i Europa ender så op i naturen og havet? I Europa er vi faktisk ret dygtige til at sende vores affald til genbrugs- og affaldsforbrændinger, så vi sørger for det der skal genbruges bliver og resten bliver brændt og gjort til energi. I realiteten er størstedelen af plastik affaldet i havet fra Asien og Afrika

CO2 udledning under produktionen

Udledningen af co2 under og den indflydelse det har på klimaet, er en af de områder som har højest indflydelse på bæredygtigheden af et produkt, som sjældent tages ind i overvejelserne. 

Plastik produkter er producerede ved af et olie ekstrakt kaldet Naphtha, hvorefter det så er varmede op og formede til den emballage det skal være. Ved papir produkter er det en noget længere proces da træer skal fældes, og skal derefter sendes til andre faciliteter for at blive lavet til træmasse. Det bliver hefter lavet om til papir, som skal transporteres videre til produktionen af det produkt som nu skal bruges til. Den længere proces under produktionen af papir produkter gør også at de udleder mere co2 under produktionen. For eksempel vil papkrus udlede 5 gange så meget co2 under produktionen end plastikkrus. [1]

Genanvendelighed

I forhold til genanvendeligheden af papir og plastik materiale, minder de meget om hinanden. Først og fremmest er det sjældent at papir og plastik materiale som har været i kontakt med plastik materialer som bliver genanvendt. Det skyldes at hvis de ikke bliver genanvendt selvstændigt kan de ødelægge et parti af genanvendt plast/papir, og det er de færrest genanvendelses institutioner som har procedurerne til at holde det adskilt fra hinanden. Det gør at de hellere vil være på den sikre side og genanvende noget standard plast/papir og så lade resten bliver brændt. Yderligere er det ikke alle genanvendelses institutioner som har maskinerne til at genanvende fødevarekontakt materialer. Affaldet vil i stedet for at blive genanvendt således bliver brændt og brugt til at generere energi, dette er fint for miljøet, men det ville være klart bedst hvis det blev genbrugt. 

Nogle papirprodukter, f.eks. biologisk nedbrydelige papkrus med en vandbaseret belægning, er en undtagelse med hensyn til genanvendelighed. Disse papkrus er certificeret AAA genanvendelige (genanvendelighed på 95%) og kan teknisk genbruges med almindeligt papir og bruges til at fremstille fødevarekontaktmaterialer. For at gøre det nemmere for affaldsanlæg at skelne mellem disse kopper og almindelige kopper, og for at sikre, at de sorteres korrekt, er de også mærket med tallet ’21’ i bunden. Ikke desto mindre kan disse faciliteter være så vant til at udvælge plastikbelagte papkrus, at de ikke tillader genanvendelige kopper.

Det som har den største indflydelse på om hvorvidt papir- eller plastikemballage bliver genanvendt er således om det bliver sendt til den korrekte genanvendelses institution, da de både skal have maskineriet til at genanvende og proceduren til at adskille produkterne fra hinanden. 

Konklusion

Konklusionen er således at hvordan du skaffer dig af med produkterne er hvad der bestemmer hvilket produkt som er mest bæredygtigt. Der er mange flere faktorer som afgøre bæredygtigheden af et produkt, men vi skal således både overveje co2 udledning under produktionen lige som vi skal overveje nedbrydeligheden af et produkt. 

Vi tror generelt på at vi altid skal prøve og lave flere miljøvenlige produkter i emballage industrien. Men det er således ikke altid det bedste for klimaet og miljøet, at blot forbyde plastik emballage.


[1] Hocking.SpringerVerlag.Energy Use of 5 Different Cups – energy analysis

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg →