fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

Debossing og embossing – Hvad er det?

Af Steffen Andersen · 15. maj 2020

Der er forskellige måde at gøre så dine trykte artikler såsom papkrus, flyers og visitkort skiller sig ud via ikke kun deres design. En af de metoder er ved at bruge embossed eller debossed tryk. Når man får embossed eller debossed koster det normalt noget ekstra. Mange virksomheder og særligt high-end takeaway butikker såsom Lagkagehuset og Emmerys får dog stadig deres papkrus embossed. I denne her artikel går vi dybden med hvad embossed og debossed tryk er og hvordan det virker. 

Embossed tryk

Lad os starte med at få definitionen på plads – Embossed tryk er en presse metode, som gør at det område bliver et tredimensionelt design. Det kan således både være noget grafik, text, logo eller bilede. Det bliver tredimonsionelt ved at løfte overflade af det grafiske, og så bliver det højere end resten af papiret der er blevet trykt. Embossed tryk giver et mere moderne og high-end udseende. 

Debossed tryk

Som du muligvis allerede har gættet så er debossed tryk det modsatte af embossed tryk. Når man debosser det, resultere det i at det grafiske område bliver trykt ind i overflade, så det debossed område er laver end det omkring liggende papir. Debossing effekten giver et autentisk og vintage look, det ligner nærmest at det blevet lavet med gammeldags skrivemaskiner. 

Metoderne kan blive brugt mange forskellige slags materialer og ikke kun papir, såsom plastic, metal og læder. Det bliver dog primært brugt og er mest udbredt i forbindelse med tryk på papir. Det skyldes at metoden skal forstærkes en del, hvis det skal bruges på de andre materialer. 

Hvordan er embossed eller debossed tryk lavet?

For at lave det embossed eller debossed område, bruger trykmaskiner en “counter die”, som er to metalplader som udskåret i det grafik som du ønsker der at få lavet. Det betyder at der vil være en metalplade på hver side af materialer, så kan det enten blive brugt som en presse eller lette mekanisme. Metalpladerne bliver normalt laver om til grafikken via en foto-ætsende process. 

Den øverste metalplade kan så enten presse ind i materialet som et stempel, med metalpladen på den anden side som støtte. Hvis man bare lader det være har man lavet et debossed tryk. Hvis man i stedet for lader den øverste metaleplade presse korte ind i materialet og det så bliver varmet, så materialet hænger ved. Samtidig skal metalpladen på den anden side blive trykt ind i materialet og dette, vil så gøre at trykket vil blive embossed. Det embossed kan enten gøres på et enkelt-niveau eller dobbelt-niveau. Hvis det bliver lavet med enkelt-niveau vil hele det embossed område blive løftet til samme højde. Hvis man i stedet benytter sig af dobbelt-niveau, kan det embossed område være i forskellige højde. Det gør altså at det embossed område bliver embossed yderligere.

Konklusion

Embossed og debossed tryk er en fantastisk måde at sørge for dine trykte artikler skiller sig ud, og det er fedt redskab at have i sin værktøjskasse i sin designprocess. Det blive brugt til forretning et mere vintage, eller det mere fancy og stilled look som minder meget om mode brandsne. Vi har arbejdet sammen med nogle kunder som har ønsket at få noget af deres design embossed. Opstartsomkostningerne ved embossed tryk er dog relativt høje, og det er derfor en relativt dyr presmetode.

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på