fbpx
keyboard_backspaceTilbage til bloggen

De forskellige typer af plastik brugt til at producere plastikkrus

Af Steffen Andersen · 11. marts 2020

Da plastik er en af de mest omdiskuterede emballage materialer pga. den indflydelse plastikken har på naturen og havet. Mange producenter brugderfor en del tid på at udvikle mere miljøvenlige plastikkrus og andre plastik produkter. I denne her artikel vil vi gennemgå nogle af de forskellige typer af materialer som plastikkrus kan være lavet af, og de miljømæssige fordele og ulemper ved dem. 

PET

PET plastik er den mest brugte materiale for emballage og andre plastik produkter. PET står for polyethylenterephthalat, som er lavet af Naphtha der er et olie ekstrakt og det er derfor lavet af et af vores grund ressourcer. Det kan således ikke bestå af noget genanvendt plast, men kun 100% nyt plastik. Dette er grunden til at det primært brugt til at lave plastikkrus og andet fødevare emballage. Det skyldes at det kan være svært for producenter at blive godkendt til at benytte genanvendt plastik i produktionen. Der er særlige EU regler om hvordan genanvendt plastik kan blive brugt til at producere fødevare emballage.

Plastik lavet af PET materiale kan blive genanvendt, men hvis det skal bruges til at lave fødevare emballage må genanvendelsesprocessen være anderledes. Det skyldes, at plastikken må være helt ren fra bakterier ellers kan der være sundsmæssige problemer. Derfor må PET plastik fra fødevare emballage og andet PET plastik adskilles fra hinanden i genanvendelses processen. 

PET plastik kan ikke blive nedbrudt i naturen og på affaldsstation kan det heller ikke nedbrydes, hvorfor det derfor ender med at blive brændt og lavet om til energi. 

rPET

rPET plastik er ikke et særlig brugt plastik materiale og det er primært brugt til byggeri arbehde.  rPET plastik står for recycled polyethylenterephthalat, så det er genanvendt PET plastik. rPET plastik er ikke normalt brugt til at lave fødevare emballage grundet fødevare og sundheds regler i EU. Nogle producenter af fødevare emballage har fundet en vej til at inkoorporere rPET plastik i deres produktion af plastikkrus, og derfor kan en af vores producenter lave 50% rPET certificeret plastikkrus
Plastik lavet af rPET kan blive genanvendt på samme måde som PET plastik, men rPET kan kun blive genanvendt et hvis antal gange inden materialet bliver for ustabilt. I forhold til at nedbryde rPET plastik er det samme som med normal PET plastik.

PLA

PLA plastik er ikke et særlig udbredt plastik material endnu, men det er primært brugt til fødevare emballage. Dette skyldes at man ønsker at kunne tilbyde et mere bæredygtigt materiale. PLA plastik står for polylactic acid plastic, som betyder at plastikken er lavet af plante materialer såsom majs og andet plante materialer. Mange producenter kan bruge PLA plastik i deres produktion, men grundet en national mangel på PLA plastik de fleste producenter kan ikke levere PLA plastik materialer. 

PLA plastik er teknisk set muligt at genanvende, men grundet PLA plastikkens konstruktion er det ikke et særlig stærkt materiale. Slut produktet af genanvendt PLA plastik vil ikke være til nogen brug og der er ikke noget marked for genanvendt PLA plastik. PLA plastik er derfor mest brændt til at lave energi, og i nogle anlæg kan det blive nedbrudt. 

PLA plastik kan nedbrydes i specielle industrielle maskiner, og det tager således også noget tid at nedbryde PLA plastikken. Men det primære problem er at mange lange ikke har de nødvendige faciliteter til at nedbryde PLA plastik. 

Konklusion

Det primære problem med genanvende og nedbryde plastik er, at ligegyldigt om det er PLA, PET eller rPET plastik, så handler det om at få sendt det til de korrekte faciliteter. 

Content- og marketingansvarlig hos Limepack

Alle blogindlæg arrow_forward
Gå til Limepack
Følg os på